Siat

Fallkullan minisiat nauttivat kesällä ulkoilusta

Fallkullan minisiat ulkoilevat kesäisin sikatarhassa. Tarhassa siat rypevät mielellään mudassa, koska ne suojaavat itseään liialta lämmöltä ja palamiselta. Sika ei voi hikoilla, joten ulkoinen lämmönsäätely on siksi tärkeää. Sika on siisti eläin ja se pitää karsinassaan makuu- ja sontapaikan erillään toisistaan. Toisinaan minisiat Latte ja Luke ulkoilevat myös valjaissa.

Lihasikoja Fallkullassa ei ole ollut kesän 2017 jälkeen johtuen Eviran ulkoiluvaatimusten aiheuttamasta tilanpuutteesta.

https://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/siat/afrikkalainen-sikarutto/sikojen-ulkonapitokielto/

 Tiesitkö tämän siasta?

  • Äiti on emakko, isä on karju, lapsi on porsas. Ensimmäistä pahnuetta odottavaa sikaa kutsutaan ensikoksi.
  • Emosika eli emakko voi saada porsaita noin 10-15 kerrallaan. Sika kantaa porsaita 3 kk, 3 viikkoa ja 3 päivää. Emakko imettää alkuvaiheessa porsaita jopa kerran tunnissa.
  • Sikoja kasvatetaan lihatuotannon vuoksi. Lihasiat saavuttavat teuraskypsyyden noin 100 kiloisina, jolloin ne ovat 7 kk ikäisiä. Porsaat, joilla on hyvät ominaisuudet suvunjatkamisen, kasvatetaan joko emakoiksi tai karjuiksi porsastuotantoa ajatellen.
  • Sikojen pääravinto on vilja ja teollinen täysrehu. Siat ovat yksimahaisia ja niiden ruoansulatus on ihmisen kaltainen.

Fallkullassa asuu kaksi minisikaa

Minisiat Latte ja Luke ovat veljeksiä ja syntyneet elokuussa 2014. Minisika voi elää 10-15 vuotiaaksi ja se painaa aikuisena 25-60 kg, vietnamilaiset roikkovatsasiat enemmänkin.

DSC_9001DSC_8956

Latte ylempänä, Luke alempana