Kanat

Fallkullan kanat rakastavat matoja ja hiekkakylpyjä

Fallkullan kanat ulkoilevat keväästä syksyyn ulkotarhoissa. Ulkona kanat saavat kuopsutella maata ja etsiä syötäväksi pieniä hyönteisiä ja matoja. Kanat tykkäävät myös ottaa hiekkakylpyjä. Ne kylpevät hiekassa puhdistaakseen höyhenpeitettään.

Fallkullan kanat ovat maatiaiskanoja. Suomalainen maatiaiskana on uhanalainen rotu, joka hävisi lähes kokonaan 1950-luvulle tultaessa. Niitä varten on perustettu säilytysohjelma, jonka tavoite on estää maatiaiskanojen sukupuuttoon kuoleminen ja kantojen sekoittuminen.

Tiesitkö tämän kanasta?

  • Kana munii yleensä munan päivässä ja pitää yhden vapaapäivän viikossa. Syksyisin sulkasato verottaa kuitenkin munintatahtia. Kana aloittaa muninnan 4-5 kk ikäisenä.
  • Munijakanoja pidetään tavanomaisessa maataloudessa korkeimman munatuotannon ajan eli noin 14 kk. Kanoja pidetään muna- ja lihatuotannon vuoksi. Suomessa pidettäviä munijarotuja ovat valkoinen leghorn, valkoinen shaver ja ruskea isabrown. Broileriroduista yleisin on valkoinen rock. Kananpoikia kasvatetaan broilereiksi 9-11 viikkoa.
  • Kanojen pääravinto on teollinen täysrehu, vilja ja kasvikset.
  • Äiti on kana, isä on kukko ja lapsi on tipu/untuvikko.
  • Luonnollisesti kana hautoo munia noin 21 vrk. Useimmista kanaroduista on tehokkuuden lisäämiseksi jalostettu pois hautomavietti, jolloin munia haudotaan hautomakoneessa.

Joulukalenteri_12