Siat

Fallkullan siat nauttivat kesällä mutakylvyistä

Fallkullan siat ulkoilevat kesäisin sikatarhassa. Tarhassa siat rypevät mielellään mudassa, koska ne suojaavat itseään liialta lämmöltä ja palamiselta. Sika ei voi hikoilla, joten ulkoinen lämmönsäätely on siksi tärkeää. Sika on siisti eläin ja se pitää karsinassaan makuu- ja sontapaikan erillään toisistaan

 Tiesitkö tämän siasta?

  • Äiti on emakko, isä on karju, lapsi on porsas. Ensimmäistä pahnuetta odottavaa sikaa kutsutaan ensikoksi.
  • Emosika eli emakko voi saada porsaita noin 10-15 kerrallaan. Sika kantaa porsaita 3 kk, 3 viikkoa ja 3 päivää. Emakko imettää alkuvaiheessa porsaita jopa kerran tunnissa.
  • Suomen yleisimmät sikarodut ovat maatiainen ja yorkshire. Muita Suomessa tavattavia rotuja ovat duroc ja hampshire.
  • Sikoja kasvatetaan lihatuotannon vuoksi. Lihasiat saavuttavat teuraskypsyyden noin 100 kiloisina, jolloin ne ovat 7 kk ikäisiä. Porsaat, joilla on hyvät ominaisuudet suvunjatkamisen, kasvatetaan joko emakoiksi tai karjuiksi porsastuotantoa ajatellen.
  • Sikojen pääravinto on vilja ja teollinen täysrehu. Siat ovat yksimahaisia ja niiden ruoansulatus on ihmisen kaltainen.

Fallkullassa asuu myös kaksi minisikaa

 

Minisiat Latte ja Luke ovat veljeksiä ja syntyneet elokuussa 2014. Minisika voi elää 10-15 vuotiaaksi ja se painaa aikuisena 25-60 kg, vietnamilaiset roikkovatsasiat enemmänkin.

DSC_9001DSC_8956

Latte ylempänä, Luke alempana