TET-harjoittelijana Fallkullassa

Moikka! Olen kahdeksasluokkalainen tyttö, ja olen ollut nyt lähes viikon Fallkullassa TET-harjoittelussa (Työelämään Tutustuminen). Ajattelin kirjoittaa tänne ensikertalaisen ja harjoittelijan näkökulmasta, millainen paikka Fallkulla on pääpiirteisesti, ja millaisia työtehtäviä minulle kuuluu yms. Aloitetaan! 🙂

Idea tulla tänne TET:iin oli nuoriso-ohjaaja Even ajatus. Hän tuntee paikan ‘johtajan’ Lauran, ja sitä kautta kirjoitin s-postihakemuksen Lauralle TET:istä. Pienen s-posti-kirjeenvaihdon ja yhteisen tapaamisen jälkeen mulla olikin jo Fallkullan TET-harjoittelijan sopimus kädessä. Jes!

Tämän viikon maanantai oli siis mun ensimmäinen työpäivä täällä. Kun ovesta astui sisään, toivotettiin tervetulleeksi tänne ja esiteltiin nuoriso-ohjaajia. Kaikki vaikuttivat todella ystävällisiltä ja avoimilta. Ja mua ei jännittänyt sen jälkeen enää yhtään 🙂 !

Vaihdettuani navettahommiin sopivat vaatteet lähdettiinkin jo reippaasti navettaan tutustumaan työntekoon. Kuten arvata jo saattoi, Fallkullassa, eläinten keskellä, ei lopu työt kesken. Työ on fyysistä ja kokoajan ollaan liikkeessä ja kanniskelemassa tavaroita, lakaisemassa lattioita, syöttämässä eläimiä, siivoamassa karsinoita, harjaamassa eläimiä.. Mutta se on justiinsa kivaa ja kunnon hommaa! Eläinten hyvinvointi ja niiden kanssa puuhaaminen on palkitsevinta, mitä voi siitä työstä saada. Laiskottelijoille tämä paikka ei natsaa alkuunsakaan. Nyt mä kerron, mitä mä teen täällä työpäiväni, eli kuuden tunnin aikana.

Kahdeksalta aamulla alkaa hommat. Kyllä, kuulostaa aika aikaiselta, mutta eläimet tarvitsee aamupurtavansa. Heti aamusta eläimille jaetaan sapuskat rehuvarastosta tynnyreistä ja säkeistä. Se on mun mielestä kivointa tekemistä, koska joutuu vähän miettimään ja katsomaan eläinten ruokintataulukoita. Myös vedet vaihdetaan. Ruokien jakaminen on helppoa ja palkitsevaa! Aamusapuskojen jälkeen lehmien karsinat avataan ja ne päästetään itse jolkottamaan omalle laitumelleen. Joo-o! Ne osaa itse kävellä sinne ja tietävät paikkansa 🙂 Sen jälkeen ruvetaan siivoamaan karsinoita. Sikojen ja lehmien karsinat putsataan päivittäin, mutta muiden eläimien karsinoita ei tarvitse päivittäin siistiä, sillä ne eivät mene nopeasti likaisiksi. Karsinoiden siivoaminen on mielestäni kaikkein raskainta puuhaa, mutta ei siinäkään kauaa nokka tuhise. 15 minuuttia ja se on siinä!

Navetan lattia on ruokinnan jälkeen aina hieman suttuinen heinänkorsista ja jyväsistä, joten jotta sinne olisi kiva tulla vierailemaan ja katselemaan eläimiä, lakaistaan lattia roskista. Ja hei! Ei sun sitä yksin tarvii tehä. Meitä on joka aamu ollut kolme reipasta työntekijää navettaa hoitamassa, joten kaikki saa osansa hoitaakseen 😉

Yhdeksän aikoihin juodaan aamukahvit ja otetaan itsekin taukotilassa murkinaa. Nuoriso-ohjaajien seurassa on tosi rento meininki ja yleensä pöydän ääressä puhellaan päivän tehtävistä ja eläimistä. Mä kerroin koiraharrastuksestani ja aamuvuorossa mun kanssa olleet Jonna ja Henna kertoivat omista koiristaan.

Aamupalan jälkeen on sekalaista tehtävää niin navetassa, kuin tallissakin. Puhti ja ponit viedään laitumelle koko päiväksi ja niiden karsinat putsataan ja laitetaan heiniä. Navetassa mä puhdistan eläinten juoma-automaatit ja harjailen vuohia. Otan siinä samalla minipossuista videota ja vaan katselen, mitä Kirppu-vuohi touhuaa viereisessä karsinassa. Autan vaihtamaan kvaakkujen kylpyveden ja sen jälkeen lähdetäänkin ratsaille! Ratsastin Wissy-tammalla laitumella jonkin aikaa Riikan ja Johannan ohjauksessa. Ratsastamaankin pääset täällä TET:issä!

N.klo 12 on ruokatauko ja silloin onkin jo enemmän porukkaa paikalla. Tytti, Pekka, Antti, Jonna, Riikka, Henna, Laura, Johanna, Kati, Piia ja Maarit. Kaikki ovat niiiin mukavia ja juttelevat paljon mun kanssa. Leppoisan ruokatunnin jälkeen lähdetään jatkamaan vielä pariksi tunniksi muita työaskareita, jotka vaihtelee päivästä riippuen. Mm. maastoilua Puhdin kanssa ja ajamisra Qinalla. Kahden aikaan päivän on pulkassa ja kohti kotia!

 

Tiivistettynä TET-viikosta Fallkullassa haluan sanoa, että ole reippain mielin ja avoimin kohtaa uudet haasteet ja opit eläinten parissa. Ei tarvitse kauhistella työtehtävien määrää, vaan teet just sillä vauhdilla kuin jaksat. Täällä ei tarvitse juosta pää kolmantena jalkana sinne sun tänne, vaan hommat kuuluukin hoitaa rauhassa ja ajatuksella, toimitaanhan tässä eläinten kanssa ja niiden kodissa. Täällä sä saat viikon aikana joka päivä oppia jotain uutta eläinten hoidosta! 🙂 Viikon jälkeen ei haluaisi lähteä täältä edes pois, tämä on ollut niin kivaa vaihtelua koululle vastapainoksi. Ja kuten jo Fallkullan ‘slogan’ jo sanookin, jos tykkäät hulluna eläimistä, tää on just oikee paikka sulle!