Joulun aika Fallkullassa

Tapaninpäivän ajelu jäi tekemättä Puhdilla vaikka lunta olisi riittävästi reen jalaksen alle. Reki on vajassa perimmäisessä nurkassa ja ei sitä käyty sieltä esiin kiskomaan. Puhti täyttää uutena vuotena 18 vuotta. Yleisöajelutusta emme enää Puhdilla pidä, vaan mielenvirkeyden vuoksi sillä on kevyempiä ajelureissuja vielä tehty. Tänään on yleisöä käynyt mukavasti, lapset ovat sentään pulkkakyytiä saaneet.
Joulu on mennyt tässä mukavasti navettatöitä tehdessä, auringon nousut uskomattoman hienoja pimeän syksyn jäljiltä, nyt on päivä kukon askeleen jo pidempi. Tutkimukseni mukaan kukon askel on noin seitsemän senttiä, miten se muunnetaan aikayksiköiksi, siitä minulla ei ole mitään tietoa.
Eläimet eivät tunnu joulusta niin perustavan, pääasia on että ruokaa tulee ajallaan. Herkkupalaksi ovat saaneet tuliaislaatikosta lantun kuoria, omenoita, porkkanoita ja minipossujen herkkua tuntuvat olevan ruismustikkatikut, kiitos kaikista herkuista, henkilökuntakin on pysynyt suklaan maussa. Eläimet eivät onneksi ole syöneet itseään pyöreäksi.
Luin kirjaa Naisten työt (Sirkka-Liisa Ranta) jossa kerrottiin emäntien karjanhoidosta. Vanhan kansan viisaudet ovat minun mieleeni ja Viola lehmää katsellessa toteen käy ainakin sanonta: Emännän askel karjan lihottaa. Viola on viimeisillään, odotellaan poikivan viikon aikana, mutta näin meidän kesken useampikin emäntä on” suppua ja haudetta ” tullut tarjonneeksi. Hilla lehmällä on jo toista kuukautta vanha vasikka Lakka joka kummasti on pakkasessa päivät ulkoillut ihmisten ilona.
Koululaisilla on lomaa ja täällä on ollut hiljaista nuorten osalta, ensiviikolla toimintaa taas tarjolla ja harrastushaun kautta on ilmoittautumiset täyttynyt, sitten alkaa eläimillä taas työnteko joululoman jälkeen. Luulenpa että useampi vuohi ja lehmä odottelevat jo harjaajia, tervetuloa kaikille ja onnellista vuotta 2015!

026

073

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *